CIRI-CIRI HADITS MAUDLU

on Friday, August 14, 2009
OLEH : DRS FATCHUR RAHMAN

PARA ULAMA TELAH MENETAPKAN KE MAUDLU AN SESUATU HADITS IALAH PADA SANAD DAN MATANNYA : -

CIRI-CIRI PADA SANAD IALAH
1. PENGAKUAN DARI SI PEMBUAT SENDIRI SEPERTI PENGAKUAN SEORANG GURU TASHAWUF KETIKA DITANYA OLEH IBNU ISMAIL TENTANG KEUTAMAAN AYAT-AYAT AL-QURAN SERTA MENJAWAB:
" TIDAK SEORANG PUN YANG MERIWAYATKAN HADITS KEPADAKU.AKAN TETAPI SERTA KAMI MELIHAT MANUSIA-MANUSIA SAMA MEMBENCI AL-QURAN, KAMI CIPTAKAN UNTUK MEREKA HADITS INI (TENTANG KEUTAMAAN AYAT-AYAT ALQURAN), AGAR MEREKA MENARUH PERHATIAN UNTUK MENCINTAI AL-QURAN".

PENGAKUAN SEORANG RAWY MENURUT IBNU DAQIQI'L-ID,BELUM DAPAT DIPASTIKAN ME MAUDLU KAN SUATU HADITH, KERANA MUNGKIN SEKALI SIRAWY ITU BOHONG DALAM PENGAKUANNYA.

2. QARINAH-QARINAH YG MEMPERKUATKAN ADANYA PENGAKUAN HADITS MAUDLU
-
MISALNYA SEORANG RAWY MENGAKU MENERIMA HADITH DARI SEORANG GURU PADAHAL IA TIDAK PERNAH BERJUMPA DENGAN GURU TERSEBUT ATAU MENERIMA DARI SEORANG GURU YG TELAH MENINGGAL DUNIA SEBELUM IA DILAHIRKAN.

3. QARINAH-QARINAH YG BERPAUTAN DGN TINGKAH LAKUNYA
- SEPERTI APA YANG PERNAH DILAKUKAN OLEH GHIYATS BIN IBRAHIM DIKALA IA BERKUNJUNG KE RUMAH AL-MAHDY YANG TENGAH BERMAIN DGN BURUNG MERPATI KATANYA : " TISAK SAH PERLOMBAAN ITU SELAIN MENGADU ANAK PANAH,MENGADU UNTA,MENGADU KUDA ATAU MENGADU BURUNG.
PERKATAAN (AU JANAHIN ATAU MENGADU BURUNG) ADALAH PERKATAAN GHIYATS SENDIRI YANG DGN SPONTAN IA TAMBAHKAN DI AKHIR HADITS YANG IA UCAPKAN DGN ,MAKSUD UTK MEMPERBESARKAN HATI ATAU SETIDAK-TIDAKNYA MEMBENARKAN TINDAKAN AL-MAHDY YG SEDANG MEMLOMBAKAN BURUNG.TINGKAH LAKU GHIYATS SEMACAM ITU MENJADI QARINAH UTK MENETAPKAN KE MAUDLU AN SUATU HADITS.

No comments:

Post a Comment